Moses föräldrar dödades till följd av religiösa sammanstötningar

George Weah föddes 1966 i Liberia. Hans barndom gick i den fattigaste regionen i landet, i staden Clara Town i Monrovia. Så snart han började spela för amatörlag sågs han av en scout från Tonner. Snart köpte den unga tränaren till “Monaco” Arsene Wenger en biljett för att se själv talang för en ung fotbollsspelare.

En gång i Europa blev Weah berömd: tre gånger den bästa fotbollsspelaren i Afrika, ägaren av Golden Ball och guldet i Frankrike och Italien – han gjorde allt. Men på detta slutade hans väg inte.

Det är en sak att undvika fattigdom och bli en framgångsrik idrottsman, och det är en annan att tillträda som president i ditt land. Nästan omedelbart efter invigningen tilldelade Beah sina tidigare tränare Arsene Wenger och Claude Le Roy titeln Knights of the Great Cross of the Order of African Atonement.

Victor Moses

Moses föräldrar dödades till följd av religiösa sammanstötningar. Han var då 11 år gammal. Därefter försökte pojken hitta tillflykt i England. Han lyckades: han adopterades av en familj från North Norwood.

I det nya landet beslutade Moses att allvarligt gå in för sport, och ganska snabbt märktes han av Crystal Palace. Efter att ha spelat för klubben åkte han till Wigan och sedan Chelsea, med vilken han vann FA Cup, Premier League och Europa League. Han är en nationell hjälte i sitt ursprungliga Nigeria – det var Mises som hjälpte sitt lag att vinna African Cup of Nations 2013.

”När jag började gå i skolan vände jag mig på allt. Gradvis vände jag mig till det, tänkte ut språket och fick vänner. Det var svårt, men jag överlevde. ”

Ian Wright

Genom törnen till stjärnorna. 11 fotbollsspelare som bara på mirakulöst sätt lyckades

Wrights familj tillhörde arbetarklassen, vilket är helt normalt för framtida spelare. Många, som honom, kunde komma ut från icke-professionella ligor till toppen.

Men Ian Wrights barndom var mer komplicerad än de flesta. Vid 14 års ålder lämnade han hemmet och började arbeta. Vid 18 års ålder tillbringade han en vecka i fängelse för att ha brutit mot trafikreglerna.