I slutet av 60-talet försökte den brasilianska

Den imponerande vägen till semifinalen i Euro 2008 med Ryssland gav ett rykte utan den framstående Guus Hiddink, som tillfälligt bytte ut Louis Felipe Scolari som Chelsea-huvudtränare. Holländaren kombinerade en nationell och klubbchefs uppgifter och började omedelbart vinna – Juventus och Liverpool var bland de första offren för sin talang. Lite mer, och Chelsea skulle vara i Champions League-finalen, men den kontroversiella matchen med Barcelona hamnade i drömmar.

Statistik inspirerar: För 22 matcher, Chelsea förlorade en gång, och säsongen slutade med en seger över Everton i FA Cup-finalen. Spelarna var så tacksamma att de gav chefen en klocka värd 20 tusen pund med ett tackmeddelande.

5. Glenn Raeder (Newcastle)

Efter att hans spelare “West Ham” flög ut från Premier League med ett rekordantal poäng, försökte Glenn Raeder uppnå verklig framgång med Newcastle. Vid klubben ersatte han Graham Sunness och tog som sin assistent den legendariska Alan Shearer. Duetten arbetade tillsammans, och magpiesna från botten steg till sjunde plats.

Detta resultat tvingade naturligtvis ledningen att erbjuda honom ett fullfjädrad kontrakt, men snarare snappade Roeders tålamod på grund av ständiga skador och fans missnöjda med regissören Freddie Shepherd. Men med honom vann “Newcastle” Intertoto Cup. Efter att ha lämnat St. James Park 2007 var Raeder nöjd med sig själv.

I slutet av 60-talet försökte den brasilianska fotbollsförbundet agera oförutsägbart och modigt – precis som spelarna själva. Därför bestämde hon sig för ett vanligt beslut: i stället för att ignorera den journalist som ständigt kritiserar laget bestämdes han för att utse honom som tränare. Att lära en lektion så!

Och i första hand fungerade allt för Joan Saldagni: Brasilien vann alla matcherna i VM-kvalifieringsrunda, scoring 23 och conceding only two. Men mentorns excentricitet orsakade kontrovers: han slutade ringa Pele och anklagade honom för att förlora sin vision och jagade sin föregångare med en laddad pistol – han var inte förtjust i hård kritik. Ironiskt nog.