Den sista gången som fotbollslaget kallat “Jugoslavien”

Balkanregionen har länge varit rik på fotbolls talanger. Serber, Croats, Bosnians, Montenegrins, Macedonians och Slovenes utgör en anständig andel legionärer i alla topp 5 europeiska mästerskapen. Dessutom, enligt resultaten från 2018, är det fotbollsspelare från Balkan som ses som den mest realistiska contenderen för att vinna “Golden Ball”, som presenterades av France Football.

Den sista gången som fotbollslaget kallat “Jugoslavien” (helt låt som Förbundsrepubliken Jugoslavien) deltog i en stor fotbollsturnering redan 2000 när den nådde kvartfinalen i EM, som hölls i Belgien och Nederländerna. Men det laget var faktiskt redan Serbien och Montenegros landslag och inkluderade inte spelare från Kroatien, Slovenien, Bosnien och Hercegovina och Makedonien, som vid den tiden hade sin egen fullfjädrade nationella trupper.

Nu har absolut alla länder i fd Jugoslavien (även Kosovo) sina egna landslag, och de mest framgångsrika av dem är naturligtvis Kroatiens lag, som under självständighetstid kunde uppnå brons vid världscupen och silver vid VM i 2018.

Det är inte uteslutet att i den avgörande matchen på Mundial i Ryssland saknade “checkarna” bokstavligen två eller tre bättre fotbollsspelare än de som de hade i sin uppställning. Om landslaget i Jugoslavien kom till matchen med Frankrike, är det mycket möjligt att det här laget lyckades bli världsmästare. Och vem skulle spela i det här laget? Låt oss försöka fantasera, baserat på nuvarande form och fördelarna med fotbollsspelarna.

Målvakt – Jan OBLAK (Slovenien), 25 år gammal, till förmån för Atletico
Kostnadsberäknad portal Transfermarkt: 80 miljoner euro
Tillbringade 18 matcher för Sloveniens lands lag

Kanske är Oblak nu den mest kraftfulla målvakten, som representerar länderna i före detta Jugoslavien. Potentiella konkurrenter för honom är hans landsman Samir Handanovic från Inter och Bosnian Asmir Begovic från Bournemouth, men båda dessa målvaktare är faktiskt i slutet av sin karriär, medan Oblak upplever en riktig topp och kan bo på toppnivå så länge som minst de närmaste 7-10 åren. Tack vare i stort sett molnens säkra spel är Madrid Atletico känt som ett av våra minsta springerlag, och Jan själv har vunnit den så kallade Zamora Trophy under tre säsonger i rad, tilldelad årligen till målvakten med det lägsta antalet mål som tilldelats per spel.