Tjeckisk quarterback i Amerika: en student med proffs och 30-timmars resa

Men kan en pojke från den tjeckiska miljön, där, trots den snabbt växande populariteten de senaste åren, amerikansk fotboll fortfarande tillhör “små” sporter, tillräckligt för inhemska killar? Och vad med quarterbacken?

Det verkar fungera. Han var infödd i Brno och förmodligen den största tjeckiska talangen för närvarande och till och med tjänade han en quarterback i Royal Imperial Knights-teamet. Efter ytterligare en framgångsrik säsong väntar han på att hans välutvecklade karriär fortsätter.

”För det första året ville jag vinna en position. I år hade jag min plats mer säker. Vi spelar på en mycket bra nivå och för många är det en stor överraskning att jag kan göra det utan grunderna i min barndom. Jag måste säga att jag lär mig snabbt, han uppskattar det mest om mig.Jag tar reda på mer och mer om spelet och jag gör mitt bästa för att absorbera det, ”beskriver den tjeckiska talangen.

Men okej. Hur framträdde en pojke som nästan ingenting om amerikansk fotboll för sex år sedan över havet som en quarterback-starter? Från Brno till en gård

Vid 16 års ålder åkte han på ett års vistelse i Kansas, där han gick med i teamet i den lilla staden Wichita.

”Jag minns första gången jag kom in, jag kände några ord och jag förstod knappast tränarna med deras accent.Alla lagkamrater såg på misstro att vissa européer skulle spela en ledande position i laget, ”påminner Horáček.

Situationen var desto svårare eftersom den lokala quarterbacken var en favorit av både tränaren och hemmafansen. Den tjeckiska unga mannen satt bara på bänken i tre matcher. Fjärde gången fick han en chans och började snabbt visa sin talang.

”Jag var motiverad av det faktum att nästan alla tvivlade på mig. Både hemma och killarna från laget, ”beskriver han.

Året bodde i mitten av USA, på en liten gård med en lokal familj. En pojke från Brno upplevde en kulturell chock mellan hästar och husdjur och förbättrade snabbt sin engelska i skolan. Efter ett år vid havet återvände han hem. Men Brno bytte mot Prag och förälder Brno Pitbulls för det elitiska tjeckiska laget – Prag Black Panthers.I den lokala junioren tog han ytterligare ett stort steg i sin utveckling och kunde hoppa in i vuxna Bitters League.

Jag gillade det väldigt mycket, ”ler han.

Trots den högkvalitativa juniortävlingen och familjemiljön har tjeckisk talang framstått som en av de tuffaste spelpositionerna i lagsporten.

Tjäna respekt

Placera i det prestigefyllda urvalsteamet för Imperial Knights. Återigen i en okänd miljö där konkurrensen är många gånger större än i den inhemska ligan.

Men ett av de största tjeckiska förhoppningarna inom amerikansk fotboll blev snart klart – att åka till Nordamerika igen. Den här gången till Kanada, till staden St. Catharines i Ontario.

“Det finns en urvalskola.De letade efter mig baserat på inspelningarna av de olika matcherna. Jag fick ett stipendium, min utrustning betalar, reser till tändstickor. Det fanns ingenting att ta itu med, förklarar han.

Under det första året tillbringade Horacek båda semestrarna i Kanada. I det första blev han det startande quarterback-laget. I den andra avslutade han den kanadensiska examen.

Inledningsvis var hans roll alls inte lätt. Quarterback är inte bara huvudmotorn för lagets offensiv, det borde också vara huvudledaren. Men hur såg hemmaspelare på det? Störde de inte som kapten?

”Vid ankomsten tryckte jag hårt på sågverket och försökte leda laget både på planen och i kabinen.Även om han spelade amerikansk fotboll bara för skojs skull ger det honom en god chans för ett framgångsrikt liv.

”Skolan är en prioritering, men målet är att etablera dig som en spelare på college. Då kommer de att se, ”beskriver han. “Jag ska göra mitt bästa.”